4.7
Rated 4.7 out of 5
4.7 van 5 sterren (op basis van 19 reviews)
Uitstekend74%
Heel goed21%
Gemiddeld5%
Slecht0%
Verschrikkelijk0%

Welk soort brood is gezond?

Welk soort brood is gezond?

Brood zit diep geworteld in ons voedingspatroon. We eten wel eens een sneetje brood met het ontbijt, tijdens de lunch, soms zelfs nog tijdens het avondeten. Of we nemen het mee naar het werk en soms zelfs nog als we een dagje naar een pretpark of speeltuin gaan. En dan hebben we het nog niet eens gehad over alle soorten brood die we eten: stokbrood bij de barbecue, (kerst)stol tijdens de feestdagen… Brood bevat dan wel de broodnodige koolhydraten, vitamines, mineralen en vezels, maar welk soort brood is er nou eigenlijk gezond? We leggen het je graag uit!

Soorten brooden

Waar wordt brood van gemaakt?

Brood wordt gemaakt van verschillende soorten granen. Meestal wordt er tarwemeel gebruikt. Sommige broodbakkers gebruiken ook volkorenmeel, bloem of een mix van volkorenmeel en bloem. De vier basisingrediënten voor brood zijn in ieder geval meel of bloem, water, zout en gist of desem.

Hoe donkerder, hoe beter?

Veel mensen denken nog steeds dat hoe donkerder brood is, hoe gezonder het is. Dat is niet meer zo. Tegenwoordig wordt brood vaak nog gekleurd met kleurstoffen zoals bijvoorbeeld mout, waardoor het aan een donkere kleur kan komen. De kleur van het brood heeft tegenwoordig dus niets meer te maken met het gezondheidsaspect ervan.

Volkoren brood

De meest gezonde keuze is altijd volkoren brood. Dit brood wordt namelijk gemaakt van 100% volkorenmeel, wat inhoudt dat de zetmeelrijke kern, kiem en zemel van de hele graankorrel in hun natuurlijke verhouding aanwezig zijn. Het brood bevat dus alle voedingsstoffen die de graankorrel te bieden heeft. Je krijgt al die voedingsstoffen binnen als je volkoren brood eet. Bovendien verlaagt volkorenbrood de kans op bepaalde ziekten, zoals diabetes type 2 en darmkanker. Daarom is volkorenbrood de meest gezonde variant. 

Wit & bruin brood

Wit brood bevat alleen het binnenste deel van de graankorrel, omdat het gemaakt wordt van bloem. De kiem en de zemelen worden eruit gezeefd, waardoor de voedingswaarde van wit brood lager is. Het witte brood geeft wel energie, vezels, vitamines en mineralen, maar lang niet zoveel als volkoren brood. Daarnaast vult wit brood ook minder goed, waardoor je er meer van eet. Hetzelfde geldt voor bruin brood. Bruin brood wordt gemaakt van een combinatie van volkorenmeel en bloem. Het geeft ook wel de juiste voedingsstoffen af, maar niet zoveel als bij volkoren brood. Bij deze broden geldt dus, van minst gezond naar meest gezond: wit brood, bruin brood, volkoren brood. 

Meergranenbrood

Meergranenbrood wordt gemaakt met meerdere graansoorten, zoals tarwe, rogge, gerst en maïs. Dit brood wordt gemaakt op basis van bloem, volkorenmeel of een combinatie van deze twee. Het soort meel bepaalt hoe gezond het brood is. Als het op basis van bloem is gemaakt, bevat het brood minder voedingsstoffen dan volkorenbrood. Maar als het op basis van volkorenmeel is gemaakt, bevat meergranenbrood weer net zoveel voedingsstoffen als volkorenbrood. 

Let op de extra´s

Kies bij het kopen van brood altijd voor brood met de aanduiding ´volkoren´. Het maakt verder niet uit of dit dan gaat om bijvoorbeeld tarwe, spelt of rogge. Daarnaast betekent het ook dat hoe meer zaden en pitten er in je brood zitten, hoe beter. Zaden en pitten leveren namelijk nog meer vezels, gezonde vetten en mineralen op. 

Welk soort brood is gezond?

De twee meest gezonde soorten brood zijn dus volkoren brood en meergranen brood. Het eten van dit brood zorgt namelijk voor belangrijke voedingsstoffen in het lichaam en het verkleint de kans op ziekten. Schrik niet: het betekent niet dat je nooit meer wit of bruin brood kan eten. Brood is sowieso gezond: het staat niet zomaar in de Schijf van Vijf. Het is alleen verstandig om te gaan voor volkoren of meergranen brood, als je vaak brood eet en de meest gezonde voeding binnen wil krijgen. 

Benieuwd naar gezonde voeding?

Heb je de smaak te pakken en wil je graag meer weten over gezonde voeding? Bekijk dan ook eens onze tips om een broodje gezond nog gezonder te maken of lees de blog met inspiratie voor gezonde lunch broodjes.

Gesneden brood