4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 van 5 sterren (op basis van 34 reviews)
Uitstekend70%
Heel goed18%
Gemiddeld6%
Slecht3%
Verschrikkelijk3%

Zo maak je een broodje gezond nog gezonder

Zo maak je een broodje gezond nog gezonder

Een broodje gezond is misschien wel het bekendste broodje in Nederland. Vaak is het een wit pistoletje met ham, kaas, een gekookt eitje, tomaat, komkommer, ijsbergsla en mayonaise. Maar hoe gezond is het standaard broodje gezond nou eigenlijk? Een broodje gezond is niet per se gezond, zeker niet als je er teveel vette ingrediënten op doet. Het broodje bevat veel vet, weinig groenten en weinig vezels. Maar gelukkig kun je het broodje zelf wel gezonder maken. Zo maak je een broodje gezond nog gezonder!

broodje gezond

Hoe maak je een broodje gezond nog gezonder?

Een standaard broodje bij een broodje gezond, is een wit pistoletje. Dit kan al vervangen worden door een gezondere optie. Ga bijvoorbeeld voor een volkoren pistolet of een volkoren bolletje. Volkorenbrood bevat namelijk veel meer mineralen, vitaminen en vezels dan wit brood, waardoor volkoren brood indirect ook beter is voor je darmen. 

Besmeer het broodje vervolgens met wat halvarine of (light) mayonaise. Door margarine te gebruiken in plaats van boter, maak je het broodje meteen wat minder vet. Je kunt er ook voor kiezen om de boter weg te laten en daarvoor in de plaats een klein beetje (light) mayonaise of als alternatief hüttenkäse of yogonaise te gebruiken.

Beleg het broodje nu met een plak kaas en een plak ham. Door slechts een plakje te gebruiken in plaats van twee, maak je meteen al een groot verschil. Wil je het nog gezonder maken? Ga dan voor 30+ kaas en vervang de ham een keer voor kipfilet, wat veel lager in vet is. 

Snijd nu een hard gekookt eitje in plakjes en leg dit op het broodje. Maak het broodje af met een aantal plakjes tomaat en komkommer en voeg er nog wat sla aan toe. Uiteraard kun je er ook nog voor kiezen om extra groente toe te voegen, zoals bijvoorbeeld geraspte wortel.

Een broodje gezond is dus niet per definitie is een extreem gezond of light broodje, maar je kunt het wel gezonder maken door gebruik te maken van goede en voedzame ingrediënten.

Geen zin of tijd om ontbijt of lunch maken?

Heb je trek gekregen door het lezen van dit artikel? Maar heb je wellicht geen tijd of zin om zelf in de keuken te duiken om een broodje gezond te maken? Dat kan. Kies er dan voor om een heerlijk ontbijt te laten bezorgen. Op zoek naar broodjes en salades voor de lunch? Ook dat kan! Laat je verwennen door een mix van lekkere verse broodjes en verschillende soorten beleg. Eet smakelijk!